ИСТОРИЈАТА ЗА НЕДЕЛАТА КАКО ПРАЗНИК

Во својата немоќ библиски да ја оправдаат небиблиската установа, неделата, христијанските теолози посегаат по безброј историски докази, повикувајќи се на изјави и записи на најстарите црковни и историски авторитети. – Прв таков наводен доказ на кој се повикуваат теолозите им дава црковниот отец Игнатиј Антиохиски кој, проникнат со антиеврејскиот семитизам на своето време, им упатува …

ПАГАНИЗМОТ ВО ХРИСТИЈАНСТВОТО

Бидејќи празнувањето на неделата нема Библиски темел, затоа било потребно таа човечка установа да се потпира врз човечка рака и мишка. Иако биле потребни државни и црковни закони за да се обезбеди празнување на неделата во текот на вековите, сепак сите христијани не ја прифатиле таа установа. Мнозина по цена на прогонство и маченичка смрт …

ОТРОВОТ ОД ПЧЕЛА

Од отровот од пчела се плаши целиот човеков организам. Веројатно многумина од вас знаат дека постарите луѓе дозволуваат да ги убоде пчела со објаснување дека тоа е одлично за ревма. Колку и да изгледа чудно, сепак постои и научна основа за тоа. Верувале или не, отровот од овој инсект е лековит. Но крајниот резултат на …

ЗДРАВЈЕ НА ДВЕ ТРКАЛА

Слобода, природа, дрвја, земја, вода, уживање, адреналин. Вака вљубениците во велосипедизмот ги опишуваат своите авантури на две тркала. Искачувањето по стрмнини, вртоглавото спуштање низ тесните шумски патчиња, ударите на ветрот в лице се мевлем за духот и за телото. Независно дали ќе ја изберете блиската шумичка, планината или урбаната џунгла, чувството на слобода и борбата …

АСТРОЛОГИЈА

Астрологијата е религија-обожавање на Сонцето како култ Паганската филозофија се темели на античкото космолошко сфаќање дека ѕвездите (боговите) управуваат со животите на луѓето. Астрологијата ја чита волјата на тие богови. Како што е истакнато, таа не е некоја нова наука базирана на научни факти, туку всушност древна паганска религија, верување во космички божества. Во најстариот …

ЛАОДИКЕЈА

Името на овој град може да се преведе како “судење на народите“ или како “оправдан народ“. Местоположбата на градот се наоѓала во богатата долина на реката Меандар. На ова место претходно имало помал град, кој порано се викал Диасполис, а подоцна го добил името Роас. Ридчето на кој е подигнат градот е високо 240m. Градот …

СЛАБОКРВНОСТ

Анемијата е состојба во која е намален бројот на црвените крвни клетки или еритроцити во организмот. Еритроцитите во крвта се задолжени за пренесување на кислородот, односно на хемоглобинот – белковина што низ крвта го пренесува кислородот од белите дробови до ткивата. Кога недостасува хемоглобин, доаѓа до анемија, а тоа значи дека сите клетки примаат помалку …

РАЗУРНУВАЊЕТО НА ЕРУСАЛИМ

„Да беше узнал барем во оној ден за оние нешта кои носат мир! Но сега се скриени од твоите очи. Зашто ќе дојдат денови за тебе кога твоите непријатели ќе те опкружат со ровови, ќе те опколат и ќе те притеснат од сите страни. И ќе те срамнат со земјата тебе и твоите деца во …

Осаменоста опасна колку и цигарите

Залудно се откажувате од пушењето и одржувате витка линија ако немате пријатели. Американските научници предупредуваат дека осаменоста влијае на здравјето исто како и пушењето или прекумерната дебелина. Тоа значи дека осамените луѓе имаат повисок крвен притисок, послаб имунитет и поголеми шанси да заболат од деменција (сенилност и намалување на интелектуалните способности) во споредба со оние …

Дали Христос е Бог?

Кај современиот човек во денешно време, чувството за вечност и бесмртност често пати е парализирано. Заробен и успиен во метафизичкиот и етички релативизам, современиот човек своите размислувања за животот често пати ги завршува во безсмисленост и безнадежност. Но, кога ќе се разбуди од тој кошмарен сон и кога ќе почне да ја насетува волшебната реалност …