ЗАКОНОТ И БЛАГОДАТТА

„По благодат сте спасени, преку вера,и тоа не е од вас самите – тоа е Божји дар! Не од делата, за да не се фали некој“ (Ефесјаните 2,8,9). Благодат значи незаслужена милост. Божјиот Закон не гонеше да не убие заради нашиот грев, а ние побегнавме на Голгота и баравме милост од Христа. Значи Христос ни …

ВИДОВИ СВЕТОГЛЕД

Иако можеби се чини дека на некои луѓе не им пречи филозофијата како го сфаќаме и согледуваме светот во кој живееме, сепак, сепак нашиот светоглед во голема мера го одредува нашиот поглед и однос кон нашиот свет, кон Бога и кон ближните. На пример, некои Хиндуси веруваат дека во кармичкиот циклус на реинкарнација треба да …

РОДЕН ОД ОТЕЦОТ

ОТКРИТИЕ НАД ОТКРИТИЈАТА Денеска во светот повеќе од кога и да е се расправа за личноста на Исуса Христа. Се уште можат да се слушнат и различни мислења. Некои во него гледаат еден од многуте великани како што биле Буда, Платон, Заратустра, Августин или Лутер. Повеќето историчари ја признаваат неговата улога и неговото влијание во …

ПОД ХРИСТОВИТЕ КРИЛЈА

Еден шумски работник во Австралија си изградил на работ од една шума самечка дрвена куќичка. Тоа било обична шумска колиба, но за него негов единствен ден. Еден ден, кога се вратил, видел тажна сцена: шумски пожар ја зафатил и неговата куќичка и ја уништил. Останале само јагленосани греди и неколку поцрнети остатоци од метал. Потресен, …

АНГЕЛ ОТПАДНИК

Библијата кажува дека сатаната постои и дури и дури дека дошол од небото. Исус им рекол на своите уценици: „Јас го видов сатаната како падна од небото како молња„ (Лука 10,18). За паѓањето на тој најголем ангел кажува апостол Јован: „И фрлена беше големата ламја, старата змија, која се вика ѓавол и сатана, која го …

НЕВИДЛИВИОТ СВЕТ НА АНГЕЛИТЕ

Луѓето се уште малку знаат за планетата на која живеат. Се уште многу повеќе го има она што не може да се види отколку она што се гледа. Да го замислиме само неизмерниот број на атомите што се наоѓаат во воздухот. Без сомнение, тие постојат иако се невидливи. Ни самиот воздух не може да се …

КОГА ЈА ПОСМАТРАМЕ МЕСЕЧИНАТА

Кога човекот зачекори на Месечината, неговите први зборови ги запамети целиот свет. Космонаутот Армстронг тогаш рече: „Оваа е малечок чекор за човекот, но џиновски за човештвото„. Одненадеж човекот со џиновски чекор зачекори во ѕвездените простори. Научниците тие денови имаа многу да кажат за летот на Месечината од научна гледна точка. Во часот на оваа голема …

ОД КАДЕ ГРЕВОТ СТРАДАЊАТА И СМРТТА

Ние живееме на свет каде што има многу беда, страдања, жалост и солзи – на свет каде што владеат болест и смрт. Стравот, омразата и недовербата во човечките срца предизвикуваат злосторства, војни и крвопролевања. Луњите, поплавите, земјотресите, несреќите на копно, во воздух и на водите, се чести појави. Мнозина се прашуваат зар Бог не можел …

КОЦКАЊЕ И ИГРИ НА СРЕЌА

Коцкањето и игрите на среќа се посилно влијаат на се поголем број на луѓе во светот. Идеата да се заработи за сметка на други постанала современо проклетство. Адвентистите доследно се противат на коцкањето и игрите на среќа, сметајќи дека не со во склад со христијанските начела. Тоа не е прикладен облик на забава, ниту пак …

ПЛАН НА СПАСЕНИЕТО

Човекот ја прекршил Божјата заповед (1.Мој. 2,17) и со тоа навлекол на себе тешки последици. Гревот ги ослабел физичките и духовните сили, го затемнил во него Божјиот лик (Рим.3,23) и го одделил од Бога, од изворот на животот и среќата (Исаија 59,1.2). Со гревот човекот ја загубил својата првобитна татковина – едемскиот рај, како и …