Антагонизам кон границите

„Дали јас знам зошто не можам да кажам не?“ – Се насмевнал Лери. „Зошто не ме прашате нешто потешко? Пораснав како во војска. Татковиот збор беше закон. Несогласувањето се толкуваше како побуна. Еднаш кога имав девет години му се спротиставив и се сеќавам како се пробудив на другата страна од собата со главоболка од ударот. …

Кога да (не) му кажете НЕ на вашето дете?

За разлика од возрасните, кои веќе знаат како да направат многу нешта и како функционираат многу нешта, малите деца имаат еден цел нов свет за истражување и тој процес често пати е проследен со многу “НЕ“ од страна на родителите. Има ситуации во кои јасно треба да им се каже “не“ на децата, но факт …

Размислување според правилото сè-или-ништо (4 дел)

Стигнавме и до последниот дел од оваа тема, во кој ќе зборуваме за стратегии кои може да ви помогнат да се изборите со негативните примени на “сè или ништо“ начинот на размислување.  Како да си помогнете доколку имате проблем со начинот на размислување: се или ништо? Почнете на картичка со големина од 7×12 цм. да …

Размислување според правилото сè-или-ништо (3 дел)

Продолжуваме да дискутираме на темата: размислување по правилото: сè или ништо. Некои пхихолози погрешно го означија секое размислување според начелото сè-или-ништо како лошо, искривено и несоодветно. Меѓутоа, понекогаш таквото размислување е соодветно. Ако мислите од видот на è-или-ништо се точни, тие можат да бидат моќни мотиватори. Ова е особено вистина за оние кои се борат …

Размислување според правилото сè-или-ништо (2 дел)

Перфекционизмот и начинот на размислување: сè или ништо Оние кои размислуваат според начелото сè-или-ништо најчесто се перфекционисти. Ако нешто не можат да направат добро, тие најрадо не би го направиле; ако ситуацијата не се одвива совршено, тие тоа го доживуваат како беден неуспех. Нема ништо лошо во тежнеењето кон совршеност. Меѓутоа, мора да бидеме разумни …

Размислување според правилото сè-или-ништо (1 дел)

Можеби сте слушнале, а можеби и не сте слушнале (и еве прилика за да слушнете) за една многу интересна сторија, за библиската личност Исав. Оваа сторија ќе ја раскажеме со цел да се запознаеме со еден облик на размислување, а тоа е “сè или ништо“ начинот на размислување. Луѓето кои размислуваат според начелото на сè-или-ништо …

Известување

ХАЦ Кавадарци на црковен час одржан на ден 20.06.2020 година донесе одлука за одложување на обредот „ Света Вечера “ кој требаше да се одржи на 27.06.2020 година.  Со ова христијаните адвентисти покажаа дека не сакаат да бидат причина за ширење на моменталната епидемија на Корона вирусот. Оваа одлука е донесена во согласност со библиските …

Две личности качени на дрво

Библијата многу прецизно ги опишува луѓето и настаните, а бидејќи „целото Писмо е од Бога вдахновено и полезно за поука, за казнување, поправање и поучување во праведност“ и бидејќи „никогаш според човечката волја не е изречено пророштво, туку светите Божји луѓе зборувале поттикнати од Светиот Дух“ (2. Tимотеј 3,16; 1. Петр. 1,21.), верувам дека секој детал во Светото …

Најголемата потреба на Црквата

Повторното оживување на вистинска побожност меѓу нас е најголема и најбитна од сите наши потреби. Да тежнееме тоа да биде нашата прва работа. Мора да се вложуваат сериозни напори да се стекне Господовиот благослов, не затоа што Бог не е подготвен да ги излее своите благослови на нас, туку затоа што и ние не сме подготвени да ги примиме. Нашиот …

ДА НАУЧИМЕ ОД ОРЛИТЕ

Интересна работа во врска со орлите е како тие ги градат своите гнезда. Изградбата на гнездото започнува со секакви видови на бодликави и остри нешта како трње и шилести стапчиња. Потоа мајката орел го исполнува оваа место со најмеките нешта кои може да ги пронајде. Волна, пердуви и крзна од нејзиниот плен го менуваат гнездото …