ДА НАУЧИМЕ ОД ОРЛИТЕ

Интересна работа во врска со орлите е како тие ги градат своите гнезда. Изградбата на гнездото започнува со секакви видови на бодликави и остри нешта како трње и шилести стапчиња. Потоа мајката орел го исполнува оваа место со најмеките нешта кои може да ги пронајде. Волна, пердуви и крзна од нејзиниот плен го менуваат гнездото …

Интервју со Бог

Сонував дека сум имал интервју со Бог. „Па, ти сакаш да ме интервјуираш мене?“ Ме праша Бог. „Ако имаш време“, -реков. Бог се насмевна. „Моето време е вечно… Кои прашања ги имаш за мене?“ „Што е тоа што е најчудно кај луѓето?“ Бог одговори: „Тоа што кога се деца сакаат да се возрасни и брзат …

СУПЕР БРЗИ ЖИВИ ПОДМОРНИЦИ

Кога ќе се земе предвид обликот и силата на телото, делфините би требало да се движат со брзина од најмногу 30 км/ч. Командантот на еден воен брод забележал дека делфините го следат и претекнуваат неговиот брод кој се движел со брзина од 50 км/ч. Некои повторно велат дека ги виделе делфините како пливаат со брзина …

Снаодливо пиле

Просторот во јајцето е многу економично искористен. Пилето лежи со свиткано вратче и со клунот свртен кон стомакот. При крајот на третата недела од лежењето, тоа веќе е раздвижено и способно за самостоен живот. Треба да излезе од лушпата, но како? Нема место да го исправи вратчето, па со клунот да удри во лушпата. Клунчето …

РАЦЕ НА МОЛИТВА

Во XV век во едно мало село во близина на Нирнберг, живееше семејство со осумнаесет деца. Со цел да заработи единствено за храна за оваа семејство, таткото и воедно главата на домаќинството, златар по професија, работел речиси 18 часа на ден во својата работилница. И покрај навидум безизлезната ситуација двајца од неговите синови имаа сон. …

Пробудување и мисија – Наша лична и заедничка одговорност

Ние имаме света вест која треба да ја однесеме на светот. Вестите на трите ангели не е измислена човечка теорија или нагаѓање на човечката фантазија, туку свечена вистина дадена од Бога за последното време. Тоа е последната опомена упатена до душите што гинат. …Божјите заповеди и сведоштвото на Исус треба да го привлечат вниманието на …

Пеење песни од Светото писмо – Пеењето песни од Светото писмо го истерува сатанатa

Пред три илјади години Светиот Дух го вдахнал псалмистот да напише една песна. Во центарот на таа бибилиска песна се наоѓа Божјето слово. Можеби ќе препознаете некои делови од тој Псалм: „Заради словото Твое оживеј ме.“ „Објавувањето на Твоите зборови просветлува.“ „Твоето слово е светилник на нозете мои и светлина за патеката моја.“ „Ги сокрив …

Богатството на Божјето слово – Дали сте ја искусиле силата на Божјето слово?

Мнозина од нас ја имаат искусено силата и богатството на Божјето слово. Ние можеме да потврдиме дека „словото Божјо е живо и дејствува и е поостро од секаков меч со две острици“ (Евреите 4,12). Божјето слово има сила да не доведе кај Исус, нашиот Спасител, да го промени и обрати нашиот живот да биде сличен …

Повик за водство – Кои способности се потребни?

Слушнав приказна  за еден младич кој сакал брзо да го вози својот спортски автомобил по виулестите планински патишта. Еден ден, еден автомобил излетал на непрегледна кривина преоѓајќи на неговата страна од патот. Во последниот миг го избегнале судирот и додека приоѓале еден кон друг, возачот на соседното возило се наведнал над прозорецот и извикнал: „Свиња!“ …

Пробудување – спремни за заминување – Божјето слово и реката Јордан

Исус Навин се нашол пред тешка задача во време на голема несигурност. Пред Израелците се наоѓала надојдената река Јордан и градот Ерихон, голема и јака тврдина на нејзиниот западен брег. На исторчниот брег на реката се наоѓала убавата долина Ситим, обрасната со багремови дрвја каде се наоѓало мноштвото од Божјиот народ. Замислете си како се …