КЛОВН ОД ЦИРКУСОТ

Филозофот Серен Кјеркегор еднаш раскажал една приказна за циркусот кој бил зафатен од пожар. Огнените пламени од циркусот се ширеле на кај околните полиња и набргу земале замав во правец на блиското село. Убеден дека селото ќе биде уништено, а заедно со него и луѓето спалени ако не бидат предупредени, уметничкиот директор на циркусот запрашал …

Секогаш имај Надеж

Џени Хериксон во осумнаесеттата година од својот живот била прогласена за најдобар атлетичар во својата школа. Меѓутоа една недела драстично се се променило. Џени и нејзината сестра во недела отишле на плажа. Тие решиле да скокаат во езерото од некоја висока карпа. Џени скокнала прва но не приметила дека водата е плитка. Во обидот да …

СЛИКА

Пред многу години си живеел еден богат човек, заедно со својот послушен син, кој собирал скапоцени уметнички дела. Заедно патувале низ светот додавајќи и ги на својата колекција само најдобрите остварувања. Непроценливите дела на Пикасо, Ван Гог, Моне и многу други ги украсувале ѕидовите на нивната семејна куќа Стариот човек, кој бил вдовец, со задоволство …

СПАСИ ЈА МОРСКАТА ЅВЕЗДА

Едно момче шетајќи по брегот на океанот наишло на илјадници морски ѕвезди кои водата ги исфрлила на брегот. Плимата се повлекувала и поради некоја чудна причина морските ѕвезди останале на суво. Сите биле осудени на смрт бидејќи не можеле да опстанат на жешкото сонце, без вода, до следната плима. Момчето тоа го сфатило и почнало …

Времето пред потопот и сега

Живееме во време кое наликува со поколението од пред потопот. Во библијата стои Како во Ноевите денови, така ќе биде и при доаѓањето на човечкиот син,( Матеј 24,37 )Tоа било време на зло во секаков облик. Секој живеел себично само за себе не грижејќи се за другите. Насилство и убиства на сите страни и разни …

БЕЗНАДЕЖЕН ФУДБАЛСКИ НАТПРЕВАР

Неодамна Војводина од Нови Сад играла против тимот на Црвена ѕвезда од Белград (Тука можете да ставете имиња на своите омилени фудбалски клубови) на стадионот во Белград. Го одведов и мојот син на натпреварот очекувајќи дека добро ќе си поминеме. Ги покажавме картите на влезот, купивме сокови, кикиритки и сендвичи и седнавме на своите места …

Мудри зборови 2

Љубовта спрема ближниот не се покажува со тоа што ќе му дадеш парче леб кога е гладен; правата љубов ќе ја покажеш кога со него ќе го поделиш својот оброк иако твојата глад не е ништо помала од неговата. Кога двајца се караат ни еден не е во право. Четири работи на човекот никогаш не …

Мудри зборови

Многу примаат совети, но само мудриот од нив има корист. Не се чуди кога на небото на твојот живот ќе се појават облаци. Од каде инаку би дошол освежувачки дожд ако не од облаците. Ограничените умови не признаваат ништо што го надминува нивното сваќање. Масата се раководи спрема чувствата а не спрема разумот. Ако никаде …

Најпаметниот тинејџер на светот

Еден убав сончев ден четворица луѓе летале со мал авион за четири лица: пилот свештеник и двајца тинејџери, а токму еден од двајцата штотуку ја освоил наградата за најпаметен тинејџер на светот. Додека летале пилотот се завртил спрема тројцата патници и им рекол: Имам лоша вест а имам и уште полоша вест. Лоша вест е …

Капетан на бродот

Еден ново именуван капетан на брод бил мошне горд на својот чин. Управувајќи со својот брод, во една бурна ноќ, капетанот забележал нешто во правецот во кој што се движел. Му наредил на својот човек за врски да ја упати следната порака: „Променете го својот курс за 10 степени кон југ!  Следувал одговор: „Променете го …