АРХЕОЛОШКИ ПРЕДАВАЊА ВО СКОПЈЕ

Во организација на Христијанската адвентистичка црква Влае од Скопје од 14-18 мај 2010 година во Домот на армијата во Скопје под наслов ,,Чудесни откритија во древните земји,, се одржаа Археолошки предавања. Предавач беше професорот Драго Обрадовиќ од Хрватска, стручњак за археологија, меѓународен патник и истражувач на археолошки локалитети и универзитетски професор. Обрадовиќ на многу едноставен …

Семинар – Раст на црквите

Семинарот за раст на црквите што се одржа на 09.05.2010 во Кавадарци заврши. Посебен акцент беше ставен на тоа дека методите се менуваат но Вистината останува секогаш иста. На овој семинар беа присутни Пасторите на повеќе месни цркви, старешините и водачите на мисионство.

Иницијативата “Следи ја Библијата“ пред комплетирање

Копија од Библијата напишана на 66 јазици – по еден за секоја книга од Битие (1 книга Мојсеева) до Откровение е пред комплетирање на своето патување. Иницијативата “Следи ја Библијата“ е стартувана на состаноците на Адвентистичката Црква во Манила, Филипини во 2008 г. Во секоја земја каде поминала оваа Библија локалните црквени водачи известуваат за …

КОНЦЕРТ НА ГРУПАТА МАРАН-АТА

Со своите прекрасни гласови групата МАРАН-АТА од Скопје ги исполни со восхит слушателите во ХАЦ Кавадарци. Салата беше скоро полна и сите уживаа во прекрасната изведба на христијанска музика. Еден час без прекин пееја и го славеа Бога за Неговата милост, љубов и голема жртва на Голгота. Задоволните слушатели изразија желба да купат CD со …

КРШТЕВАЊЕ ВО КАВАДАРЦИ

Саботата (27.03.2010) во Христијанската Адвентистичка црква во Кавадарци беше исполнета со радосни настани. Беа крстени со библиско крштевање 3 особи и главен збор на овој настан имаше Драган Грујичиќ. Верниците исто така оваа сабота уште еднаш се потсетија на Христовата жртва која беше пролеана за целото грешно човештво и со обредот на понизност и земање …

КОНЦЕРТ НА ГРУПАТА ,,АВЕНИС,, ВО СКОПЈЕ

На 20 март 2010 година музичката група “Авенис“ од црквата Петар поп Арсов гостуваа во месната црква Влае во Скопје каде во присуство на поголем број на верници, пријатели и гости изведоа осум песни во прослава на Господа. Имено групата “АВЕНИС“ на латински “Авену“ што во наш превод значи “Татко наш“ е млада тинеџерска група …

„ПОДАЈ РАКА“ за Емил Новески

Во неделата 07.03.2009, учесниците во „ПОДАЈ РАКА“ повторно се собраа и тоа овој пат за да му помогнат на Емил Новески. Од 10ч до 13ч, учесниците во „ПОДАЈ РАКА“ спроведоа една акција со цел да се соберат средсва и да му се помогне на Емил. Тие шетаа по улиците на Кавадарци и сите граѓани кои …

ПОСВЕТУВАЊЕ НА РАТКА ПАНОВА

На ден 06.02.2010 година во Кавадарци беше посветена малата Ратка Панова. Главна порака по повод овој настан упати претседателот на Македонската Мисија Михајло Гурев. Децата и овој пат не изоставија да и посакат добредојде на малата Ратка со песна од нивните детски усни.

Извинување

Водачите на Светската Лутеранска федерација (Lutheran Word Federation, LWF) планираат да се извинат поради прогонството на анабаптистите од страна на своите предци од 16век. Анабаптистите се верски реформатори чии наследници денес ги вклучуваат, покрај останатите, менонитите и амишите. “Бараме простување – од Бога и од нашите менонистичките браќа и сестри – поради злото кое им …

Хаити – нови информации

Тим на хуманитарни работници на Црквата на Адвентистите на седмиот ден се на пат кон границата на Доминиканската Република и се очекува денес да пристигнат во Хаити. Првиот бран на помош носи медицински материјали и добра за итни случаи во земјата која беше погодена од катастрофалниот земјотрес од 7 степени по Рихтер и го остави …