150 години Адвентисти

Христијанската Адвентистичка Црква – црква на седмиот ден (Seventh-day Adventist Church) означи 150 години од постоењето на своето име на 01.10.2010 г. Во 1860 г. пионерите на Црквата се собрале во Батл Крик, Мичиген и одбрале име за движењето кое имало околу 2500 приврзаници во северно-источниот дел на САД и југо-источниот дел на Канада.. Денес …

Тед Вилсон, нов претседател на Адвентистичката Црква

Тед Вилсон, досегашен потпретседател на Генералната Конференција на Адвентистичката Црква е избран за нов претседател. Доаѓа на местото на Јан Полсон кој ја вршеше оваа функција од 1999 г. Неговото назначување се случи за време на 59 сесија на Генералната Конференција која се одржува во Атланта, Џорџија, САД од 23.06 до 03.07 2010 г. 60 …

Адвентистичките лидери за самитот во Kопенхаген

Дали христијаните треба да се грижат за околината? Претседателот на адвентистите на седмиот ден вели “да” во видеото објавено на You tube, совпаѓајќи се со самитот во Копенхаген. “Сосема во основа, грижата за животната средина не навраќа на нашите почетоци”, вели Полсон. Архиепископот на Кантербери рече дека по негово мислење христијаните треба да бидат загрижени …

Еден милион оброци

Адвентистите на седмиот ден во Интер-Америка помогнаа да се нахранат еден милион од луѓето со најголеми потреби во нивните градови и заедници на 10 октомври на вториот регионален годишен “Ден на Добрина и Сочуство“, направен за да промовира свесност за гладот. Два американски долари или помалку донираше секој член на Црквата во регионот, кој беше …

Новиот претседател на Јамајка – адвентист

На 26 февруари адвентист стана новиот претседател на Јамајка. На церемонија на која присуствувале илјадници и пренесувана низ целата држава Патрик Линтон Ален стана шестиот претседател на Јамајка. На церемонијата учество земаа и бендот на одбранбените сили на Јамајка свирејќи ја националната химна и хор од Северниот Карибски универзитет, сопственост на адвентистичката црква. Ален бил …

БИБЛИЈА НА 66 ЈАЗИЦИ ОДИ НА ПАТ ОКОЛУ СВЕТОТ

Во склоп на есенското заседание на Генералната конференција во Манила една посебна Библија тргнала на двогодишно патување по сите шест континенти, кое би завршило 2010 година на општото заседание на Генералната конференција во Атланта (САД). Библијата е со димензии 30×45 цм поврзана во кожа и ги содржи 66 книги, а секоја напишана на посебен јазик. …

ВТОРОТО ХРИСТОВО ДОАЃАЊЕ

Од најраните денови на постоењето на адвентистичката Црква, адвентистите пееле песни за блажената надеж во второто доаѓање на Исуса Христа (Тит 2,13). Како што покажува и делот на името на нашата Црква, ние очекуваме буквално второ Христово доаѓање. Христос пак ќе дојде, и тоа ќе дојде наскоро, иако не ни го открил точното време на …