Алкохол

НУДИ РАСПОЛОЖЕНИЕ ВО ЗАМЕНА ЗА ДУШАТА Алкохолот, како и секој добар измамник најпрво ги намамува наивните нудејќи им опуштање, добро расположение, лажна сила и доверба,а потоа како и самиот ѓавол им ја зема душата. Алкохолизмот спаѓа во групата зависни болести. Не се работи за никаква лоша навика како што често мислат луѓето, туку за вистинска …

Извештај – ПОДАЈ РАКА

Општо за проектот “ПОДАЈ РАКА!“ Во периодот од 18 до 26 Август во Кавадарци се одржа еден од најголемите христијански хуманитарни проекти во рамките на Христијанската Адвентистичка црква. Настанот под мотото “ПОДАЈ РАКА!“ беше насочен кон борбата против пороците и тоа во прв ред дрогата, алкохолот и пушењето. Целта на целокупниот настан беше да им …

Соочување и повлекување при проблеми

Повлекувањето пред проблемите често изгледа како најдобар начин за нивно решение. Некои тоа го прават свртувајќи се кон пиење. Луѓето почнале да ја применуваат оваа метода на решавање на тешкотиите откако откриле дека слаткиот сок може да ферментира. Привременото чувство на среќа што го предизвикува алкохолот на луѓето им пружа краткотрајно уверување дека побегнале од …

НАШЕТО ТЕЛО БОЖЈИ ХРАМ

Бог го создал човекот со добро здравје. Никогаш не била Божја намера човекот да биде болен, да страда и на крај да умре. Болеста, страдањата и смртта се последица на отфрлувањето на Божјиот авторитет од страна на човекот. Но Бог не го оставил човекот во безнадежна состојба. Во Исуса Христа Тој ни нуди лек против …

Алкохолно вино или гроздов сок

Бидејќи пред завршетокот на свадбената свеченост завршило виното, тоа значи дека гостите пиеле повеќе отколку што домаќинот очекувал (свадбената свеченост во Кана Галилејска). Непристрасниот читач на Библијата не би можел да ја сфати молбата на Марија со која бара уште алкохолно вино за опијанетите гости. Затоа што ни поштениот гостилничар кој живее од продажба на …