Белковини

Белковините се откриени како класа на хранливи материи во 1838 год. До тогаш исто така е утврдено дека белковините се поврзани со сите живи организми на Земјата. Вебстер укажува дека самиот збор “ protein “ е изведен од грчкиот корен “ protos “ што значи “ прв “. Нашето разбирање за белковините пораснало со текот …