ОД КАДЕ ПОТЕКНУВААТ БОЖИЌНИТЕ И ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?

Од година во година божиќните и велинденските празници се повеќе се прославуваат во христијанскиот свет. Дали во Библијата наоѓаме темел за нивното прославување? Скоро на секого му е јасно дека Божиќ нема Божјо потекло, ниту за него наоѓаме извештај во Новиот завет. Светото Писмо ништо не зборува за датумот на Исусовото раѓање. Но, зошто денеска …

АСТРОЛОГИЈА

Астрологијата е религија-обожавање на Сонцето како култ Паганската филозофија се темели на античкото космолошко сфаќање дека ѕвездите (боговите) управуваат со животите на луѓето. Астрологијата ја чита волјата на тие богови. Како што е истакнато, таа не е некоја нова наука базирана на научни факти, туку всушност древна паганска религија, верување во космички божества. Во најстариот …