ДВЕ ФАЗИ НА БИБЛИСКИОТ БРАК

Постојат две фази во Библискиот брак. Првата фаза е свршувачка. На хебрејски јазик е наречена “erusin“. Свршувачката претставува легално склучување на бракот, но брачните партнери сеуште физички не се интимни. Втората фаза од бракот е фазата на конзумирање на бракот. На Хебрејски јазик е наречена “nesu‘in“, и претставува фаза во која брачните другари физички се …

БРАКОТ СКЛУЧЕН ВО ЕДЕМСКАТА ГРАДИНА

Бракот претставува заедница која е воспоставена, осветена и благословена од Бог. Постоењето на брачна заедница помеѓу маж и жена исполнета со посветена и верна љубов е основната Божјата воља за човекот. Бог толку многу посакувал човекот да има помошник крај себе, што во шестиот ден од Создавањето, веднаш после создавањето на Адам, Бог одлучил да …

Сенки на умот – Што да сторите со негативните емоции кон вашиот сопружник

Боб лежи во креветот одамна буден. Предмалку тој се смееше и и кажуваше на Сузан колку убаво изгледа. Но неговото расположение се срушило кога и пришол сакајќи да имаат интимен однос, а таа му кажала три едноставни зборови: „Уморна сум вечерва“. Тој се почувствувал отфрлен, фрустриран и лут. Неговите негативни емоции го држат како затвореник. …

Средување на иритантите

Бараната промена е уметност од 3 чекори. Еве како. Веднаш по венчавката, започнува и процесот. Таа прекрасна, „совршена“ личност започнува да те иритира. Се појавува однесување какво што никогаш не си можел да го замислиш. Откриваш дека твојот партнер не знае како да здипли, крпи, готви, и не изгледа заинтересирано да научи. Твојот партнер знае …

Решавање проблеми без расправија

Конфликтите се неизбежни. Расправијата е избор. Конфликтите растат надвор од нашата индивидуалност. Целта на решавањето на конфликтот не е да не ослободи од нашите разлики. Целта е да научиме како да работиме заедно како тим, користејќи ги разликите да го направиме животот подобар за обајцата. Но, за некои парови, конфликтите водат кон аргументи а аргументите …

Рецепт за да подготвите среќен брак

Потребни состојки: 1 шолја љубов 2 шолји лојалност 3 шолји простување 1 шолја пријателство 2 лажици нежност 4 литри вера 1 буре смеа 5 лажици надеж Начин на подготовка Земете ја љубовта и лојалноста и добро измешајте ги со верата. Помешајте го тоа со нежноста, љубезноста и разбирањето. Додајте пријателство и надеж. Попрскајте го тоа …

Брак

Господи се радувам што Ти го создаде законот за брак. Ти благодарам што на сите начини се откриваш себеси на светот преку оваа специјална врска. Се молам за Твој благослов и сила и радост за сите бракови секаде.Амин Уживај го животот со жената која ја љубиш во сите денови на својот суетен век што Бог  …

Божјиот првобитен план за бракот

Божјиот првобитен план за бракот бил, мажот и жената да живеат заедно во совршена хармонија. Пред да настапи гревот, Бог бил водач во домот. Во своето совршено опкружување, Адам и Ева доброволно се покориле на Бог како природен учесник во секојдневниот живот. Многу луѓе погрешно го толкуваат извештајот за првиот брак во 1ва Мојсеева. Оние …

МОЖЕМЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕМЕ ЗАЕДНО НЕВЕНЧАНO?

Во христијанската младина неприметно се вовлекува една појава а тоа е заљубениот пар одлучува да живеат заедно, иако не се венчани. Многу често нивните изговори се: би сакале да пробаме дали сме еден за друг. Немаме сигурна работа и овака ни е многу поефтино, и затоа секој си мисли сам за себеси. Сакам да пробам …

Уметноста на бракот

Добриот брак мора да се создаде. Во бракот малите нешта стануваат големи нешта. Во бракот никогаш не е прекасно да се држите за рака. Во бракот убаво е да си кажете Те Сакам барем еднаш во денот. Никогаш не заспивајте налутени. Имајте чувство на взаемни вредности и заеднички цели. Заеднички соочувајте се со светот. Формирајте …