ВИДОВИ СВЕТОГЛЕД

Иако можеби се чини дека на некои луѓе не им пречи филозофијата како го сфаќаме и согледуваме светот во кој живееме, сепак, сепак нашиот светоглед во голема мера го одредува нашиот поглед и однос кон нашиот свет, кон Бога и кон ближните. На пример, некои Хиндуси веруваат дека во кармичкиот циклус на реинкарнација треба да …

АКО ПОСТОИ БОГ ЗОШТО ПОСТОЈАТ АТЕИСТИ?

Дали Бог постои ? Тој е реалност, илузија или производ на нашата фантазија? Многу интелектуалци посебно Француските енциклопедисти, тврделе дека хипотезата за Бога веќе не е потребна во обидите да се објасни животот или потеклото на свемирот. Меѓутоа се соочиле со проблем, бидејќи во времето на просветеност, во кое мислеле дека идејата за Бога е …