Прекумерната и неурамнотежена исхрана предизвикува голем број на болести и смртни случаи

Најчести причинители на болести и смртни случаи Исхраната има клучно влијание врз здравјето Пет од десетте водечки причини на болестите и смртните случаи се поврзани со исхраната ( болести на срцевите артерии, рак, удар, дијабетес и артериосклероза). Следните три се поврзани со прекумерното внесување на алкохолот (цироза на црниот дроб, несреќни случаи и самоубиства). Прекумерната …

БАДЕМИТЕ И ЛЕШНИЦИТЕ СЕ НАЈДОБАР ЛЕК ЗА СРЦЕТО

Лешниците, бадемите и оревите се одлични при превенција на срцевите заболувања – покажаа резултатите од едно научно истражување. Експертите забележале дека често консумирање на овие јаткасти плодови за човечкиот организам може да направи повеќе отколку лековитото маслиново масло. Шпанските научници, кои се автори на ова истражување, нагласуваат дека во комбинација со јаткастите плодови потребно е …

Осаменоста опасна колку и цигарите

Залудно се откажувате од пушењето и одржувате витка линија ако немате пријатели. Американските научници предупредуваат дека осаменоста влијае на здравјето исто како и пушењето или прекумерната дебелина. Тоа значи дека осамените луѓе имаат повисок крвен притисок, послаб имунитет и поголеми шанси да заболат од деменција (сенилност и намалување на интелектуалните способности) во споредба со оние …

Висок крвен притисок-тивок убиец

Една четвртина од возрасната популација во Македонија има висок крвен притисок. Вие или некој од членовите на вашето семество може да биде еден од нив. Високиот крвен притисок е скриена болест која може да ве измами бидејќи предизвикува мали или пак, воопшто не предизвикува никакви симптоми. Ова е причината поради која многу луѓе, меѓу кои …