БОГОЈАВЛЕНИЕ – ВОДИЦИ

Празникот водици се слави по повод Христовото крштевање во реката Јордан, и настанот кој тогаш се случил кога се открило Светото Тројство. Во евангелието по Матеј е забележано ова: „И штом се крсти, Исус веднаш излезе од водата. Одеднаш Му се отворија небесата, и Го виде Духот Божји да слегува како гулаб и да се …