ЗАНЕМАРЕНА ОПОМЕНА

7ми декември 1941 година јапонските авиони ја нападнаа американската база на Хаваите, уништена е американската флота и приближно 3.000 мртви. Со овој напад Јапонија ја вовлече Америка во Втората Светска војна. Зошто се случило ова? Во тој период Америка на Хаваите имала околу стотина бродови, од кои 8 борбени и 4.000 војници. Американската тајна служба, …

Зошто Месијата ја здиплил крпата?

Зошто Исус ја здиплил линената крпа наменета за Неговиот погреб, после Неговото воскресение? Никогаш до сега не го забележав ова…… Во Евангелието на Јован (20:7) пишува дека крпата која била ставена преку лицето на Исус, не била само фрлена на страна како и останатите повои во кои Исус бил повиен при Неговото погребение. Библијата посветува …

ПОД ХРИСТОВИТЕ КРИЛЈА

Еден шумски работник во Австралија си изградил на работ од една шума самечка дрвена куќичка. Тоа било обична шумска колиба, но за него негов единствен ден. Еден ден, кога се вратил, видел тажна сцена: шумски пожар ја зафатил и неговата куќичка и ја уништил. Останале само јагленосани греди и неколку поцрнети остатоци од метал. Потресен, …

ОТКРОВЕНИЕ НА ЈОВАН 1,6-8

“И не направи цареви и свештеници на својот Бог и Отец“ (Откровение 1,6). – Кога ги извел Израелците од Египет, Бог им објавил дека ќе бидат “царство свештеничко“ (2 Мојсеева 19,6). Откако поминал периодот од седумдесет седмици (Даниел 9,24-27), Бог подигнал нов народ кој се состоел од христијани од сите раси, вклучувајќи ги и христијаните …

МИЛЕНИУМОТ И КРАЈОТ НА ГРЕВОТ

Книгата Откровение опишува период од илјада години кој на истражувачите на Библијата им е познат како милениум. Поимот милениум не се наоѓа во Библијата, туку е изведен од латинскиот збор mile,што значи илјада, и annum, што значи година. Во теологијата овој назив се употребува исклучиво да го означи илјадагодишниот период опишан во Откровението, дваесетта глава. …

ВТОРОТО ХРИСТОВО ДОАЃАЊЕ

Од најраните денови на постоењето на адвентистичката Црква, адвентистите пееле песни за блажената надеж во второто доаѓање на Исуса Христа (Тит 2,13). Како што покажува и делот на името на нашата Црква, ние очекуваме буквално второ Христово доаѓање. Христос пак ќе дојде, и тоа ќе дојде наскоро, иако не ни го открил точното време на …