Минатото зборува за иднината на свитоците од бреговите на Мртвото Море

На северозападниот брег на Мртвото Море се наоѓа висорамнината Кирбет Кумран, на која се наоѓаат остатоци од еден стар манастир. На археолозите со години им биле познати тие урнатини,но нивното значење е откриено дури во 1947 год. Откриено е дека во Кумран пред повеќе од 2000 години живеела заедница на луѓе познати како Есени. Во …