Витамин Е

Тоа е витамин растворилив во масти како што се и витамините А, D, и К. За разлика од првите два, тој почесто може да се најде во растителните продукти отколку во продуктите од животинско потекло и не претставува опасност ако се земе во поголеми количини. Витаминот Е има важна улога во метаболизмот: – Ги штити …

ОДЛИЧНИ СОГОРУВАЧИ НА МАСТИ

Цвекло, целер, ананас, папаја, ѓумбир, кисела зелка. Овие продукти содржат состојки кои ги поттикнуваат варењето и размената на материите, така што телото се ослободува од штетните материи. Формирајте ја својата диета во склад со овие продукти и успехот во намалувањето на килограмите ви е загарантиран. Цвекло – Цвеклото ја подобрува работата на метаболизмот и протокот …

Растителни влакна (Целулоза)

Растителните влакна се вид на јаглени хидрати кои не се апсорбираат (не преминуваат во крв). Телото не може да ги користи како извор на енергија. Целета внесена целулоза се исфрла преку столицата. Поради тоа, до неодамна не и се придавало никакво физиолошко значење. Најновите сознанија ни зборуваат за големата важност на наизглед некорисните влакна: тие …