Лоши зборови – клин во срце!

“Никој од луѓето не може да го скроти јазикот, немирно зло, полн со смртоносен отров. Со него Го благословуваме нашиот Господ и Татко, и со него ги проколнуваме луѓето, кои се создадени според Божјо подобие.“ (Јаков 3:9,10) Дали некогаш сте се запрашале дали постои извор од кој тече слатка и горчлива вода? Вообичаено во природата …

Добро наместо зло

Многу совети што ги кажал Соломон го сочувале своето значење и му донеле голема слава. Ако внимателно ги проучуваме ќе заклучиме дека повеќето од нив потекнуваат од искуствата на чистиот и здрав разум. „Благиот одговор го стивнува гневот, а грубиот одговор разгорува срдба“ (Мудри изреки 15,1) Времето не успеало да ја намали вредноста на ова …

Седумте Исусови зборови од крстот

Последните зборови на големите луѓе биле секогаш од големо значење за оние кој ги следеле до крај.Така и Христовите последни зборови за нас Христијаните се од огромно значење. Тие ни ја откриваат Неговата голема љубов и големината на Неговата жртва. Исус од крстот проговорил седум пати – изговорил седум значајни зборови. Прв збор – збор …