ИМУНИЗАЦИЈА СО ВАКЦИНИРАЊЕ?!

Постојат повеќе проблеми поврзани околу ова прашање. Иако ние сега подобро ги разбираме вакцините, постои потреба за подобро разбирање на позадината која довела до овој спор. Како започнало вакцинирањето? Во Глочестершир, Англија, селскиот лекар Едвард Џенер, пробал да зарази луѓе со кравји сипаници во надеж дека тоа ќе им пружи имунитет против големите сипаници. Џенер …

Да го зајакнеме имунитетот и да се одбраниме од болестите

Најважната работа за човековото здравје е доброто функционирање на имунолошкиот систем. Оптималната функција на имунолошкиот систем може да го спаси човекот не само од обични инфекции ,туку и од најтешките заболувања, вклучувајќи го и ракот. Јакиот имунитет го овозможува генетската предодреденост. Но и правилниот начин на исхрана придонесува не само да се задржи постојниот туку …

Осаменоста опасна колку и цигарите

Залудно се откажувате од пушењето и одржувате витка линија ако немате пријатели. Американските научници предупредуваат дека осаменоста влијае на здравјето исто како и пушењето или прекумерната дебелина. Тоа значи дека осамените луѓе имаат повисок крвен притисок, послаб имунитет и поголеми шанси да заболат од деменција (сенилност и намалување на интелектуалните способности) во споредба со оние …