ГОСПОДАР НА СЕБЕСИ

„Како би направил толку големо зло и би му згрешил на Бога!“ (1,Мој. 39,9) Самоконтрола значи кога нашата волја ќе ја ставиме под контрола на Божјата волја и кога ќе живееме според Божјите начела, а не според нашите склоности. Самоконтролата е навика на ред во сите животни околности, не зависно од тешкотиите што се јавуваат. …

Се уште Не!

Искушенијата на една шолја за чај! Јас отсекогаш не бев шолја за чај. Бев само една обична ламба од глина. Тогаш мојот господар ме зема и почна да ме обликува и да ми дава форма. Беше многу болно и Го молев да престане, но Тој само се насмеа и рече: “Се уште Не! “ Се …

БОГ НЕ ДИСЦИПЛИНИРА ПРЕКУ ПРОБИ

Таквиот живот и таквите влијанија имаат своја цена во постојани напори, самопожртвуваност и дисциплинираност на секој чекор. Мнозина толку лесно се обесхрабруваат од христијанскиот живот затоа што не го разбираат тоа. Мнозина кои искрено ги посветиле своите животи на служаба за Бога се изненадени и разочарани кога ќе откријат дека, како никогаш порано, се опколени …