Настани од Струмичкиот округ

Во период од два викенда (20-22 и 27-29) во Април се одржа серија на предавања Евангелие за Втора Генерација. Оваа серија предавања беше презентирана од локалниот пророповедник Ѓурица Пастоњицки. Самите предавања беа придружени со видео бим презентации кои имаа за цел на самите посетители да им се доближи Евангелието по Јован кое има многу допирни …

КРШТЕВАЊЕ

На ден 16 Април во црквата Кавадарци имавме свечен чин на кој се радуваше небото а и браќата и сестрите од локалната црква како и од Свети Николе и Штип. Завет со Господа преку чинот крштевање стори брат Љупчо Јорданов од Свети Николе. Брат Љупчо веќе неколку години се дружи со Бога преку неговата Реч …

НОВИ СОЗДАНИЈА

Еден лондовски деловен човек по име Линдзи Клег раскажува за еден магацин што го продавал. Зградата била со месеци празна и била потребна нејзина поправка. Некои вандали ја оштетиле вратата, ги скршиле прозорците и на сите страни оставиле ѓубре. Кога го довел заинтересираниот купувач во зградата, тој се струдел да објасни дека ќе ги поправи …

КРШТЕВАЊЕ ВО ОХРИД

После доло време водите во Охридското езеро беа сведоци на одлуката за следење на Христа од Пеце и Коле. На овој свечен чин освен домаќините кои беа присутни посебни гости беа младите од Кавадарци. Освен Христа што не поврза со Пеце, прв контакт со него беше преку нашиот веб сајт www.sdakavadarci.com. Му благодариме на Бога …

Крштевање на Бабуна

„Вистина, вистина, ти велам: ако некој не се роди од вода и Дух, тој не може да влезе во Божјето Царство.“ (Јован 3.5) Ова се зборовите кои Исус непосредно му ги кажал на Никодим, кога еврејскиот поглавар една вечер дошол тајно кај Големиот Учител, да се распраша за патот на животот. Оттогаш овие зборови оѕвонуваат …

КРШТЕВАЊЕ ВО КАВАДАРЦИ

На ден 15.05.2010 година, базенот во црквата Кавадарци уште еднаш беше наполнет. Овој пат црката топло ги прими новите брат и сестра Јанчови од село Грлани, Виничко. Братот Орце и сестрата Јасминка ги крсти брат Михајло Гурев а со нив проучуваа и ги подготвуваа за крштевање брат Киро Сканарски и локалниот проповедник Ѓурица Пастоњицки. Топло …

КРШТЕВАЊЕ ВО КАВАДАРЦИ

Саботата (27.03.2010) во Христијанската Адвентистичка црква во Кавадарци беше исполнета со радосни настани. Беа крстени со библиско крштевање 3 особи и главен збор на овој настан имаше Драган Грујичиќ. Верниците исто така оваа сабота уште еднаш се потсетија на Христовата жртва која беше пролеана за целото грешно човештво и со обредот на понизност и земање …

КРШТЕВАЊЕ НА ДЕЦАТА

Човекот не се раѓа како христијанин, тој тоа станува подоцна. Бог уште од самиот почеток и препуштил на човековата слободна волја да избере меѓу животот и смртта. Неговата одлука да му служи на Бога и да се подготвува за небесното царство јавно се изразува со крштевање. Исус вели: Оној што поверува и што ќе се …

КРШТЕВАЊЕ ВО НОВИ САД

Во преполната сала на Христијанската Адвентистичка црква во Нови Сад на 25.04.2009год. шест млади особи ги предадоа своите животи на Христа. Младите кои беа крстени се од Адвентистичката гимназија Живорад Јанковиќ. Во овој број на крштеници беше и Михаилова Радица од Кавадарци. Целата програма таа сабота беше посветена на младите крштеници. Учесниците на богослужението кои …

ДОБРИ ВЕСТИ ОД ОКРУГОТ СКОПЈЕ

Верниците од Скопје во сабота на 28 март 2009 година собрани од целиот округ имаа можност да го обноват својот завет со Господа и да заеднички учествуваат на обредот Вечера Господова. За време на вториот дел родителите Ристе и Весна Велкови од Скопје го донесоа својот новороден син Ренато (што во превод значи повторно роден, …