ЗАНЕМАРЕНА ОПОМЕНА

7ми декември 1941 година јапонските авиони ја нападнаа американската база на Хаваите, уништена е американската флота и приближно 3.000 мртви. Со овој напад Јапонија ја вовлече Америка во Втората Светска војна. Зошто се случило ова? Во тој период Америка на Хаваите имала околу стотина бродови, од кои 8 борбени и 4.000 војници. Американската тајна служба, …

Лаодикија, блуткава црква

Историска панорама. – Лаодикија, седми и последен град на Христовата листа, претставувала вистински трговски рај. Била неизмерно богата и безмерно се гордеела со своето богатство. Во 60-та година по Христа, кога градот го запустил земјотрес, Лаодикија не примила, како другите градови, помош од Рим, туку самата себе се обновила. За голем дел од своето богатство …

ЛАОДИКЕЈА

Името на овој град може да се преведе како “судење на народите“ или како “оправдан народ“. Местоположбата на градот се наоѓала во богатата долина на реката Меандар. На ова место претходно имало помал град, кој порано се викал Диасполис, а подоцна го добил името Роас. Ридчето на кој е подигнат градот е високо 240m. Градот …