ЗАМРЗНАТИ МАМУТИ­ – Траги од минатото

Едно од најинтересните прашања од природата е поврзано со заледените остатоци од минатото. Од посебен интерес се телата на мамути пронајдени во Сибир и на Аљаска. И децата и научниците ги збунува кога читаат дека во неплодниот и негостољубив северен Сибир, каде ни дрвја ни грмушки не растат, каде успеваат да издржат само најиздржливите животни …