ГЕРМАНИЈА ГО ПОТВРДИЛА НЕДЕЛНИОТ ЗАКОН

Работата на продавниците во недела го крши посебниот закон за заштита на неделата според уставот на Германија. Минатиот вторник одлучил Уставниот суд на Германија. Работата на продавниците дозволено е само во посебни случаеви, одлучил Уставниот суд на Карлсшуе прифакајќи ја тужбата на германските цркви против либерализација на работа во недела во сојузната покраина Берлин, каде …

ЗАШТИТА НА СЛОБОДНА НЕДЕЛА

MEPs покрената Пишана Декларација Секретаријатот на COMECE, Протестантската црква во Германија (ЕКD) и Црквата во Англија ја поздравија иницијативата на неколку Членови на Европскиот Парламент да ја прашаат Куќата да одлучи за Пишаната Декларација **за заштита на слободна недела како есенцијален столб на Европскиот Социјален Модел и како дел од Европското културно наследство**. Таквата декларација …

Под опсада

Во борбата што ќе се води во последните денови, против божјиот народ ќе се здружат сите изопачени сили кои што отпаднале од Господ погазувајќи го Неговиот закон. Во таа борба, Саботата ќе биде голем камен на проба, затоа што во заповедта за Саботата Тој се открил себеси како Создател на небото и земјата. Саботата ќе …

ИСТОРИЈАТА ЗА НЕДЕЛАТА КАКО ПРАЗНИК

Во својата немоќ библиски да ја оправдаат небиблиската установа, неделата, христијанските теолози посегаат по безброј историски докази, повикувајќи се на изјави и записи на најстарите црковни и историски авторитети. – Прв таков наводен доказ на кој се повикуваат теолозите им дава црковниот отец Игнатиј Антиохиски кој, проникнат со антиеврејскиот семитизам на своето време, им упатува …

СТО ФАКТИ ЗА САБОТАТА

1. По шест дена работа во седмицата на создавањето на Земјата, Бог си починал во седмиот ден (1Мој.2,1-3) 2.Оваа вистина го потврдила тој ден како Божји ден за одмор, или сабота. Името сабота значи ден за одмор. Денот во кој се родило бебето подоцна станува негов роденден. Така и седмиот ден, денот во кој бог …