МЛЕКО И ШЕЌЕР

Обично во нашата исхрана употребуваме премногу шеќер. Колачи, слатки, пудинзи, џемови сите овие работи се причинители на слабо варење на храната. Најмногу се штетни оние колачи кои главни состојки се млеко јајца и шеќер. Премногу употребување на млеко со шеќер треба да се избегнува.

ЗГОЛЕМЕНА ТЕЛЕСНА ТЕЖИНА – РИЗИК ЗА ЗАБОЛУВАЊА

Овој проблем добива глобални димензии, па оттука и советот на Светската Здравствена Организација е ,, да се внимава на дебелината “. К. Еверт Куп поранешен началник на санитетската служба во САД,поднел извештај во кој стои дека; прекумерната и неурамнотежена исхрана значајно допринесува за развојот на осумте водечки болести во земјата. Зголемената телесна тежина била поврзана …