ЗАНЕМАРЕНА ОПОМЕНА

7ми декември 1941 година јапонските авиони ја нападнаа американската база на Хаваите, уништена е американската флота и приближно 3.000 мртви. Со овој напад Јапонија ја вовлече Америка во Втората Светска војна. Зошто се случило ова? Во тој период Америка на Хаваите имала околу стотина бродови, од кои 8 борбени и 4.000 војници. Американската тајна служба, …

КЛОВН ОД ЦИРКУСОТ

Филозофот Серен Кјеркегор еднаш раскажал една приказна за циркусот кој бил зафатен од пожар. Огнените пламени од циркусот се ширеле на кај околните полиња и набргу земале замав во правец на блиското село. Убеден дека селото ќе биде уништено, а заедно со него и луѓето спалени ако не бидат предупредени, уметничкиот директор на циркусот запрашал …