Пари

Помогни ми да запомнам Боже дека моите пари ти припаѓаат Тебе. Нека ги употребам за Твоја слава. Помогни ми да не ги направам центар на мојот живот.Амин Не труди се да придобиеш богатство откажи се од таквата мисла насочиш ли ги очите кон него него веќе го нема зашто си направило крилја како орел и …

НАУЧИ ДА ШТЕДИШ

Штедливост значи одрекување од себеси… Штедливост значи правилна употреба на парите, а не скржавост. Таа се разликува од скржавоста од една и од растурливоста од друга страна. Христијанската дефиниција за штедливост се наоѓа во Христовите зборови: „Соберете ги парчињата кои останаа за ништо да не пропадне“ (Јован 6,12). Мнозина мразат штедење, сметајќи дека тоа е …

Барајте ги вистинските вредности

Брзите промени во наше време и збрката што произлегува од тоа, го доведува човекот во недоумица кога треба да ја одреди и да се определи за вистинската вредност. Очигледно е дека ни е потребно нешто на што ќе се потпреме ,нешто што ќе ни помогне да останеме простум во искушенијата што ги донесува нашето време, …

КОЦКАЊЕ И ИГРИ НА СРЕЌА

Коцкањето и игрите на среќа се посилно влијаат на се поголем број на луѓе во светот. Идеата да се заработи за сметка на други постанала современо проклетство. Адвентистите доследно се противат на коцкањето и игрите на среќа, сметајќи дека не со во склад со христијанските начела. Тоа не е прикладен облик на забава, ниту пак …