ПЕРГАМ, црква која се наоѓа во близина на престолот на сатаната

ПЕРГАМ, црква која се наоѓа во близина на престолот на сатаната Историска панорама. – Градот Пергам бил сместен на висок планински превој кој лесно можел да се брани. Во II и III век пред Христа, Пергам, како престолнина на истоименото царство, бил прочуен културен центар. Во градската библиотека се наоѓале над 200 илјади ракописи. Многу …