ЗАМРЗНАТИ МАМУТИ­ – Траги од минатото

Едно од најинтересните прашања од природата е поврзано со заледените остатоци од минатото. Од посебен интерес се телата на мамути пронајдени во Сибир и на Аљаска. И децата и научниците ги збунува кога читаат дека во неплодниот и негостољубив северен Сибир, каде ни дрвја ни грмушки не растат, каде успеваат да издржат само најиздржливите животни …

БРОДОТ НА НОЕ

Познат е настанот за Ноевиот брод и потопот кој настанал. Бог му кажал на Ное за она што ќе дојде и што да преземе да се спаси. Му биле дадени димензиите на бродот, од што да биде изграден и како да изгледа за во него да бидат сместени животните. Кога зборуваме за животните кои влегле …

Минатото зборува за иднината – Турција

Изненадените откритија во Турција придонеле таа да стане мошне привлечна земја за патниците и за изучувачите на Библијата. Хетеи Хетеите се народ кој многу пати се спомнува во Библијата. Меѓутоа, се до модерното време научниците не нашле никакви други стари пишани документи кои би упатувале на нив. Понекогаш и се сомневало во постоењето на Хетеите. …

Времето пред потопот и сега

Живееме во време кое наликува со поколението од пред потопот. Во библијата стои Како во Ноевите денови, така ќе биде и при доаѓањето на човечкиот син,( Матеј 24,37 )Tоа било време на зло во секаков облик. Секој живеел себично само за себе не грижејќи се за другите. Насилство и убиства на сите страни и разни …