Совршен мир

Си бил еднаш еден крал кој понудил награда за уметност за да се наслика најдобрата слика за мир. Многу уметници пробале. Кралот погледнал во сите слики, но имало само две кои навистина му се допаѓаат и мораше да избере помеѓу нив двете. На едната слика беше насликано мирно езеро. Езерото беше совршено огледало за мирните …

Да се бориме со грижите!

Многу околности што му нанесуваат штета на нашиот живот можат да се изменат. Потребно е да одвоиме малку време и да го одбереме најдобриот начин на дејствување во врска со она што ни го отежнува животот. Можеби тоа ќе го постигнеме со помош на некој близок пријател во кого имаме доверба. Помага и тоа кога …

Соочување и повлекување при проблеми

Повлекувањето пред проблемите често изгледа како најдобар начин за нивно решение. Некои тоа го прават свртувајќи се кон пиење. Луѓето почнале да ја применуваат оваа метода на решавање на тешкотиите откако откриле дека слаткиот сок може да ферментира. Привременото чувство на среќа што го предизвикува алкохолот на луѓето им пружа краткотрајно уверување дека побегнале од …

Проблемите во современиот христијански брак

Ќе почнеме со две основни поставки: 1.За секој еден прав проблем Библијата веќе има припремено исцрпен одговор. Тоа важи за сите епохи и за сите времиња. Ние мора да се консултираме со вечното евангелие и да го прашаме за сегашната вистина. Тоа е задача која секогаш одново и одново се поставува пред секоја генерација. Само …