Растителни влакна (Целулоза)

Растителните влакна се вид на јаглени хидрати кои не се апсорбираат (не преминуваат во крв). Телото не може да ги користи како извор на енергија. Целета внесена целулоза се исфрла преку столицата. Поради тоа, до неодамна не и се придавало никакво физиолошко значење. Најновите сознанија ни зборуваат за големата важност на наизглед некорисните влакна: тие …