Тиква

Тиквата е билка која по потекло е од Тропска Америка, од Мексико каде биле откриени остатоци од тиква 7 000 год.п.н.е. Неа ја познавале и Индијанците во чии митови таа има значајна улога. За нив тиквата била света билка. На познатите гробишта во Анкона кај Лима биле пронајдени семки од тиква. Тиквата е едногодишно градинарско …

Семе

Успешен христијански бизнисмен полека стареел и знаел дека е време да избере наследник кој ќе го преземе бизнисот. Наместо да избере едно од своите децa, одлучил да направи нешто поинакво. Ги повикал заедно сите млади приправници од неговата компанија и рекол: ”Време е јас да се повлечам и да го одберам следниот главен директор на …

Вложување што ќе донесе голема добивка

Исус рекол: „Давајте и ќе ви се даде: мерка добра, набиена, натресена и преполнета ќе ви дадат в раце, оти со каква мерка мерите, со таква и ќе ви се мери“ (Лука 6,38) Некој фармер, кој во целата покраина бил познат по производство на пченка со врвен квалитет, бил награден поради тоа што широкоградо им …