ВИД

ШТО СЕ’ ГО ЗАГРОЗУВА ВИДОТ? Лошо лекуваниот дијабетес може да биде причина за заматување на леќата која се нарекува катаракт, а може да предизвика и нарушување на мрежницата таканаречена дијабетичка ретинопатија. Високиот притисок ги загрозува крвните садови на мрежницата. Некои други болести, на пример, ревматските можат исто така да предизвикат пречки во видот. Но не …

Тие пред нас, оделе по тој пат

Во извесна мера напнатоста што постои меѓу младите и постарите е природна појава. Меѓутоа, во животот постојат многу недоразбирања и гордост од едната и многу тврдоглавост и одбивност кон новото од другата страна. Филипс Брукс тоа го изразил вака: “ Многу млади луѓе немаат никаков обзир кон другите затоа што веруваат дека можат да станат …

Младите и старите

Она што го мисли постарата генерација за помладата не се изменило многу во текот на изминатите векови. Се чини дека така би можело да се просуди според забелешката што е запишана во една од најстарите книги на светот, во книгата „учењето на Птахотеп“.- „Во овие страшни времиња, младите заборавиле на своето достоинство и на чесното …