ПАРАБОЛИ ЗА ПОДГОТОВКА – 2

Парабола за талантите Оваа парабола во нашиот јазик внела уште еден нов поим. Денеска изразот “талант“ значи дека имаме некоја посебна способност. Во библиските времиња талантот првобитно значел тежина од околу 34 килограми. Подоцна вредноста на таа тежина се изразувала во злато, сребро или бакар. Во Христово време талантот претставувал голема сума пари, плата на …