Совладување на пречките

Еден инженер кој сакал да каже дека секоја работа којашто ја прифаќаме треба да ја работиме добро, посетил една душевна болница. Одејќи низ дворот на болницата, дошол до еден болен кој со пила сечел парче дрво. Го посматрал неколку минути и заклучил дека болниот воопшто не напредува. Кога пристапил поблизу, открил дека човекот користи пила …

Посебен поттик

Густав Раск исчезнал од една фарма во Шведска во која живеел со своите родители. Иако била организирана голема потрага по него, немало ниту трага ниту глас. Поминувале години, но родителите не примиле ниту едно писмо или некаков друг знак што би потврдил дека е жив. Од овој настан поминале 26 години. Родителите зачекориле во 76-тата …

По овој пат до височините

Фармерите од областа Бер Ривер, во Нова Шкотска, во која успева еден од најдобрите видови цреши во светот, имаат еден несекојдневен обичај. За време на берењето на црешите, за одредена цена фармерот „дава под закуп“ едно дрво за еден час или дури за еден ден. Штом закупецот ќе плати, дрвото е „негово“ и тој може …

Обидете се повторно

Еден писател го опишал своето животно искуство со следните зборови: „Постојано бев победуван, но во мене сепак постои нешто што никогаш не може да се победи. Јас сум полн со нови почетоци. “Полн со нови почетоци! Колку е прекрасен тој животен факт! Постојат промашувања, порази што можат да се поправат со користење на нови почетоци. …