Најголемата потреба на Црквата

Повторното оживување на вистинска побожност меѓу нас е најголема и најбитна од сите наши потреби. Да тежнееме тоа да биде нашата прва работа. Мора да се вложуваат сериозни напори да се стекне Господовиот благослов, не затоа што Бог не е подготвен да ги излее своите благослови на нас, туку затоа што и ние не сме подготвени да ги примиме. Нашиот …

ТАЖНО Е, ЗАР НЕ?

ТАЖНО Е како 10 денари изгледаат многу кога ќе се понесат на црква, но толку малку кога се ќе се понесат во продавница. ТАЖНО Е колку долго изгледа кога му служиме на Бог еден час, но колку брзо поминуваат 60 минути во еден фудбалски натпревар. ТАЖНО Е колку долго изгледаат неколку часови поминати на црква, …

БРАКОТ СКЛУЧЕН ВО ЕДЕМСКАТА ГРАДИНА

Бракот претставува заедница која е воспоставена, осветена и благословена од Бог. Постоењето на брачна заедница помеѓу маж и жена исполнета со посветена и верна љубов е основната Божјата воља за човекот. Бог толку многу посакувал човекот да има помошник крај себе, што во шестиот ден од Создавањето, веднаш после создавањето на Адам, Бог одлучил да …

ПОЧИТУВАЊЕ СПРЕМА БОЖЈИОТ ДОМ

„Пазете ги Моите саботи, почитувајте го Моето светилиште. Јас Сум Господ“! (Мој.19,30). Бог е возвишен и свет; И за понизната и верна душа, Неговиот дом на Земјата, местото каде што Неговиот народ се состанува на Богослужение, преставува врата на небото.Песните за благодарност и зборовите кои ги изговараат Христовите проповедници, преставуваат од Бога одредени средства преку …

КОЈА Е ВИСТИНСКАТА ЦРКВА?

Во светот денес има повеќе од илјада разни религии, од кои повеќето се христијански вери. Само во САД има повеќе од триста разни христијански цркви у групи. Интересно е што секоја од тие тврди дека е ,,вистинската црква”. Секако, тоа не може да биде вистина, бидејќи читаме во Светото Писмо, дека двајца не можат да …

Исус – аголен камен на Црквата

“Еве поставувам во Сион аголен камен, одбран и скапоцен; и кој верува во Него, нема да се посрами“ (1 Петрова 2:6) На темелите кои ги поставил сам Христос, апостолите ја изградиле Божјата црква. Во Библијата сликата за градење на храмот често се употребува како симбол за градење на Црквата. Захарија зборува за Христос како за …

Лаодикија, блуткава црква

Историска панорама. – Лаодикија, седми и последен град на Христовата листа, претставувала вистински трговски рај. Била неизмерно богата и безмерно се гордеела со своето богатство. Во 60-та година по Христа, кога градот го запустил земјотрес, Лаодикија не примила, како другите градови, помош од Рим, туку самата себе се обновила. За голем дел од своето богатство …

Вести од Скопје

Скопјани и Бистрански Новаки – големи пријатели Дваесет и пет верници и неколку деца од црквата Влае и Вера од Скопје поминаа прекрасен продолжен викенд од 4-8 септември 2009 година во местото Бистрански Новаки (Бистра), во Република Хрватска, дваесетина километри оддалечено од Загреб, кај своите браќа и сестри во Христа. При оваа посета тие запознаа …

ПОВИК ДО МЛАДИТЕ ХРИСТИЈАНИ

Секој од нас си има свои обврски на кои го посветуваме своето време. И тоа е во ред ! Но сега Бог не повикува да одвоиме 10 минути од нашето време. Врати се кога ќе имаш слободно време и прочитај ја оваа порака! Адвентното движење било движење претежно на млади лица. Движењето го предводеле млади, …

Ефес, црква што ја отфрлила својата прва љубов

Дали сте имале дома ламба петролејка? Имате ли и сега? Ако имате, тогаш знаете колкаво внимание бара таа светилка. Речиси по секоја употреба морате да го потсечете или да го замените фитилчето, да долеете гориво и да го исчистите стаклото. Во старозаветното Светилиште за седумте светилки на седмокракиот светилник во првото одделение секој ден морал …