ГОЛЕМИНАТА НА ЧОВЕЧКИОТ УМ

Една од најкомплексните структури за која се знае во универзумот. Човечкиот мозок се состои од околу 100 милијарди нервни ќелии, кои поврзуваат скоро неверојатни 400 илјади километри нервни влакна. Тие влакна, често се разгрануваат за да се поврзат со други нервни ќелии. Една голема нервна ќелија може да се поврзе со 600 други нервни ќелии …

ДИНОСАУРУСИТЕ И ЧОВЕКОТ

Се претпоставува според теријата на еволуционизмот дека овие животни живееле на Земјата од пред 230 милиони год. до пред 65 милиони год. Од големина на петел до организам од родот Brachiosaurus кој тежел 80 тони и бил висок колку петкатница. Првиот фосил е откриен во Англија пред 180 год. Пронајдени се неколку заби и коски, …

ПОТЕКЛОТО НА ЧОВЕКОТ (неговата природа)

Кој сум јас? Колку се разликувам од другите суштества? Постојат многу одговори во зависност од која точка ги гледаме работите.За економистите човекот е статистика,за луѓето кои работат во маркетинг е потрошувач,за трговците купувач. „Јас сум збир на калциум, вода и органски молекули наречани Карл Сеган. Ти си збир на идентични молекули со друго име. Но дали …

ПРИРОДАТА НА ЧОВЕКОТ

Кога Бог решил да ги создаде човечките суштества според својата лика, (1Мој.1,26.27), зел парченце од Земјата што ја создал и го формирал во облик што го сакал. Но на тој облик уште му недостигал живот. Тогаш Бог му дувна на шовекот во носот животен здив и човекот стана жива душа (1.Мој.2,7). Вдахнувајќи животен здив во …