Срце и почва – Од што сте создадени?

Исусовата приказна за сеачот во евангелието според Лука 8,4-15 зборува за состојбата на нашето срце. Бог сака да го посее семето на Словото во нашето срце, но раѓањето на род зависи од неговата состојба. Како изгледа едно срце кое е подготвено да го прифати Божјиот глас? Како треба да го негуваме за семето на Божјето …

Да го направиме Светото Писмо наша сопственост – Да научиме да ја користиме неговата сила

Животот не се одржува сам од себе. Живите организми зависат од надворешните елементи за да се одржат во живот. Вода, храна, кислород, се само некои од елементите неопходни за живот. Од библиска гледна точка, само Бог може да го одржи и да го сочува животот во опкружувањето што се распаѓа и претставува постојана закана на …

Прва сабота – Пробудувањето и Божјето Слово – Дали сме подготвени да му се предадеме на Бога?

Со оглед на тоа дека оваа седмица започнуваме со посебен акцент на пробудувањето и Божјето Слово, можеби се прашувате зошто сè уште ни е потребна пораката за пробудување. Можеби сте адвентисти кои се задоволни со нештата, онакви какви што се. Убаво црквено богослужение сабота наутро и моралниот живот можат за вас да претставуваат суштина на …

Увод – Порака на претседателот

Драго црквено семејство Колку е важна и возбудлива темата што заедно ќе ја проучуваме во текот на молитвената седмица, 2012. година – „Пробудување и Божјето Слово“. Темата за пробудувањето непрекинато се повторува во Светото Писмо. Божјата рака постојано ги обновува и оживува изгубените, им дава сила и живот на уморените, се стреми повторно да го …

МОЛИТВА ЗА ТОГО – 1 Декември

Милиони адвентисти овој викенд ќе се молат за двајца свои членови кои се погрешно обвинети и затворени во западноафриканската држава Того.Адвентистичкиот пастор Антонио Монтеиро и Бруно Амах беа приведени во март, кога еден граѓанин на Того имплицираше дека се наводно вмешани во мрежа на нелегална трговија со човечка крв. Црквата изјави дека полицијата во Того …

ГОЛЕМИОТ АТЕИСТ: БОГ ПОСТОИ !

Постои само еден научник кој во историјата е наречен „икона на атеизмот”. Станува збор за др. Ентони Флу, професор по филозофија на најпознатите светски универзитети. Автор е на бројни книги кои ја оспоруваат религијата, од кои најпозната е „Бог и филозофија”. Професорот Флу бил идол на сите светски атеисти а неговите дебати со религиозните научници …

ПОДАЈ РАКА

Во периодот од 15 до 20 август во Кавадарци се одржа семинар за млади кој беше проследен со низа активности. Учесниците на овој семинар пристигнаа во среда. По пристигнувањето имаше специјална програма со цел младите подобро да се запознаат едни со други. Активностите започнаа во четврток во 9 и 30 се до 12 и 30, кога една група …

ТРКА НА ЖИВОТОТ

Дерек Редмонд. Дали сте слушнале за оваа име? Најверојатно не. Но неговата мотивација да ја заврши трката ќе се врежи во умовите на оние кои ја видоа неговата трка тој ден. Насловните беа преплавени со зборовите „Губитник“ го украде шоуто. Во 1992 год на Олимписките игри во Барселона беше фаворит за победа на трката на …

Звуци на небото

Дали некогаш си одвоил време да размислувате за звуците на небото? Тоа е едноставна работа која може да ја направиме за да уживаме во Божјите дарови. Тоа е мелодија која го олеснува товарот на срцето донесен од животните искушенија и неволји. Дали е ветерот кој нежно дува низ дрвјата, честопати не правејќи никаков шум? Дали …